Mikä yhdistää Naantalin Tuhkamarkkinoita ja Leonardo da Vinciä?

Tänään kiersimme tapaamassa ihmisiä Naantalissa Tuulian kanssa. Aurinko ei juuri pilkahdellut, mutta markkinatunnelmaa, kauniita käsitöitä, kuumaa mehua ja jaettavia tikkareita riitti. Ja vähän politiikkaakin.

Vastaus kysymykseen kuitenkin on, että niin Tuhkamarkkinat kuin da Vinci näkivät päivänvalon ensimmäisen kerran keväällä 1452. Tuosta keväästä on nyt kulunut 567 vuotta.

Emme voi ennustaa sitä, miltä elämä näyttää 567 vuoden päästä. Varmaksi voimme kuitenkin sanoa sen, että nyt tehtävillä päätöksillä on yhä vaikutusta tuolloin.

Keskiajan naantalilaiset muokkasivat paikallista käsityö- ja kauppakulttuuria uuteen uskoon; Leonardo da Vinci puolestaan muutti pysyvästi ajatteluamme niin taiteen, tieteen kuin arkkitehtuurin saralla.

He jättivät perinnön, joka kestää. Sukupolvelta toiselle. Yhtä varmasti kuin naantalilaiset täyttävät kaupunkinsa torit ja kadut, yhtä varmasti taas yhä uudet ja uudet ihmiset tutustuvat Leonardon taiteeseen.

Tänä keväänä me voimme yhdessä vaikuttaa Suomen suuntaan. Millaisen perinnön me haluamme jättää? Minä haluan Suomen, jossa kukaan ei jää yksin. Suomen, jossa kaikki saavat kouluttautua. Suomen, jossa ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on politiikan teon johtotähti.

Suuria unelmia? Kyllä: ja niin tulee ollakin. Niin syntyvät ratkaisuista kestävimmät. 14.4.2019 me voimme valita.