”Mitä TYY:lle kuuluu”, on kysymys, johon saan usein vastailla. Monesti olen pohtinut, että olisi vähän sama, kuin kysyjä katsoisi peiliin ja kysyisi kuvajaiseltaan: ”Mitä sinulle kuuluu?” Sillä jäsen: sinä olet TYY.

Ymmärrän tietysti, ettei asia ole aivan näin yksioikoinen. Ylioppilaskunta on identiteetinluojana monille toissijainen ja etäinen. Instituutio, joka on tuolla jossain ja johon ei sen kummemmin tule kiinnittäneeksi huomiota. Tiedekunta- tai ainejärjestö on se, joka koetaan omaksi, jos koetaan.

Näin jossain määrin kuuluu olla. Ylioppilaskunta ja järjestöt yhdessä tavoittelevat sitä, että opiskeluaika olisi meille kaikille paras mahdollinen. Opiskelijan oma lähijärjestö vain on enemmän framilla arkipäivän tilanteissa.

Tai sanotaanko, että siinä arkipäivässä, jonka havaitsemme. Järjestöjen kahvipisteet auloissa, excut, haalarit ja kaikki muu opiskelijaelämään olennaisesti tai vähemmän liittyvät tilpehöörit toki näkyvät ja jäävät helpoiten mieleen.

Harvemmin tulemme ajatelleeksi perusrakenteita ympärillämme. Esimerkiksi tuettu opiskelijaruokailu, YTHS tai opiskelija-alennukset ovat ylioppilaskuntien, meidän ylioppilaiden itse itsellemme hankkimia tai järjestämiä palveluja. Opiskelijapolvien nopea vaihtuvuus luo historiattomuutta. Meitä ennen tulleiden käymät kamppailut ovat meille usein vain kuriositeetti historian lehdillä ja niiden lopputulokset olotila, joka on aina ollut.

Opiskelijan asiat ovat viime aikoihin asti olleet jossain määrin siedettävällä tolalla. Ehkä ylioppilasliikkeestä on siksi kadonnut suuren liikkeen tunne. Yliopistohallinnon arkipäiväisten haasteiden kanssa neppailu on toki tärkeää, mutta suurta kansanliikettä sen ympärille on turha viritellä.

Selvää on, että lisääntynyt niukkuus vaatii opiskelijoilta vielä suurempaa valppautta. Sillä yksi asia on varmaa: jos haluamme, että tulevaisuuden opiskelijasukupolvilla on asiat yhtä hyvin tai paremmin kuin meillä, on sen eteen tehtävä töitä. Ylioppilaskuntia tarvitaan edistämään opiskelijan asemaa myös jatkossa.

Se kuuluisa opiskelijan asian ajaminen voi tarkoittaa näkökulmasta riippuen monenlaisia asioita. Joka ikistä opiskelijaa jollain tavalla koskettavaa ongelmaa lienee mahdoton löytää. Keskimääräisyyden tuijottelu on loputon limbo, iäisyyksiin jatkuva suonsilmä. Sinne käydessään ei pääse pois.

Jossittelun hetteikköön imeytynyt ylioppilaskunta ei enää lopulta voi ajaa kenenkään asiaa. Siksi asioiden edistäminen edellyttää aina valintoja. Poliittisia valintoja.

Poliittisuus ei tarkoita mielivaltaisuutta. TYY ottaa kantaa ja toimii niin kuin kulloinkin katsotaan hyväksi edustajistossa, jonka itse demokraattisesti valitsemme joukostamme. Äänestämällä ja ehdolle asettumalla voit jättää todellisen vaikutuksen. Seuraava tilaisuus on syksyn edustajistovaaleissa. Miksi et käyttäisi sitä?

 

Kirjoitus on julkaistu alun perin KYliste-lehdessä 1/17. (http://www.tuky.fi/kylisteet)