Aluevaalit 2022

Olin ehdolla aluevaaleissa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Minulla oli näissä vaaleissa kolme keskeistä teemaa. ✅ Toimivat mielenterveyspalvelut kuuluvat kaikille✅ Kouluterveydenhuollon palvelujen tulee toimia - myös uudessa järjestelmässä✅ Terveyskeskukseen tulee päästä nykyistä nopeammin Uudella alueella tarvitaan saavutettavia, vastuullisesti järjestettyjä palveluita, oikeaan aikaan. Keskeistä on, että palvelut ovat myös kustannustehokkaasti järjestettyjä. Näitä teemoja haluan olla takaamassa. Ennaltaehkäisevät palvelut ja oikeus hyvään ja turvalliseen elämään kuuluvat kaikille.Voit lukea lisää ajatuksistani vaalien ajankohtaisiin teemoihin esimerkiksi Ylen vaalikonevastauksista, linkkiä klikkaamalla.

Kuntavaalit 2021

Olin ehdolla kuntavaaleissa 2021 Turussa. “Miksi olet ehdolla”, on kysymys, johon saan vastata usein. Päätökseeni lähteä kuntavaaliehdokkaaksi vaikutti vahvasti yksi luku: 45 %. Sen verran ikäisistäni nuorista suhtautuu pessimistisesti Suomen tulevaisuuteen asuinmaana (ja sitä kautta luonnollisesti välillisesti myös Turkuun asuinkaupunkina). Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa, että vastaasi kulkevista nuorista melkein joka toinen suhtautuu tulevaisuuteen epäroiden. Löytyykö täältä töitä? Onko Suomessa ja Turussa hyvä asua jatkossakin? Riittävätkö hyvinvointipalvelumme? Miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan?

Siitä syntyi kipinä: päätin lähteä ehdolle, koska palo tehdä töitä tärkeiksi kokemieni asioiden puolesta kasvoi suuremmaksi, kuin pelko epäonnistumisesta tai leimautumisesta. Lähdin mukaan, koska haluan, että maapallo säilyy asuttavana tuleville ihmis- ja eläinsukupolville. Haluan, ettei yhdenkään nuoren tarvitse pelätä oman tai yhteiskunnan tulevaisuuden puolesta.

SDP:n valitsin erityisesti siksi, koska puolueen pitkät perinteet yhdenvertaisen ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta toimimisessa vetosivat. Toisaalta koin myös vahvasti, että puolueessa tarvitaan vielä enemmän nuoria. Jos voin omalta osaltani olla mukana uudistamassa puoluetta vieläkin paremmaksi ja edistyksellisemmäksi, niin mielelläni sen teen. Näen, että omat arvoni, eli yhdenvertaisuus, empaattisuus ja tulevaisuuden usko sopivat myös hyvin yhteen puolueen kunnianhimoisen ja ihmisläheisen tulevaisuuslinjan kanssa.


Kestävä liikkuminen.

Iso osuus Turun ilmastopäästöistä syntyy liikenteestä. Samalla Turun seutu on Pohjoismaiden suurin kaupunkiseutu, jossa ei ole sisäistä raideliikennettä. Tarvitsemme panostuksia kestävämpään liikkumiseen. Joukkoliikenteemme palvelutaso ei ole tarpeeksi hyvä, eikä pyöräilyverkkomme tarpeeksi laadukas ja kattava. Samalla etenkin kaupungin keskustassa tulee parantaa myös kävelyreittejä ja rakentaa lisää kävelykatuja. Tulevaisuuden liikkuminen ei perustu fossiilisiin polttoaineisiin, vaan sähköön ja ihmisen omaan voimaan. Kun liikennettä sähköistetään, emme voi tuudittautua uskoon, että sähköautojen tulo kyllä ratkaisee kaiken. Emme voi korvata jokaista nykyistä henkilöautoa uudella sähköautolla, vaan liikkumistapojemme täytyy muuttua kestävämmiksi. Erityisesti liikkumisen täytyy muuttua kaupunkiseuduilla, jossa etäisyydet ovat lyhyempiä. Siksi tarvitsemme ratikkaa. Sähköbussejakin tarvitaan, mutta niiden kapasiteetti ei vilkkaimmin liikennöidyillä linjoilla riitä. Siksi ratikka. Se on tarpeellinen investointi joukkoliikenteeseen, kaupungin kehitykseen ja tiiviimpään kaupunkirakenteeseen. Hinta voi äkkiseltään kuulostaa kovalta, mutta kannattaa muistaa, että kaupunki saa sen vastineeksi myös korkeampia maankäyttötuloja. Ratikalla on potentiaalia vaikuttaa Turun suuntaan laajemmin.

Helposti saatavat mielenterveyspalvelut.

Mielenterveysongelmat ovat nykyisin suurin työkyvyttömyyden syy Suomessa. Taustalla on epävarmuuden ja eriarvoisuuden kasvu yhteiskunnassamme. Työttömyys ja työelämän stressi ovat lisääntyneet. Palvelujärjestelmä on repaleinen ja liian byrokraattinen. Lisäksi kynnys hakea apua mielenterveyden ongelmiin edelleen turhan korkealla monille. Tarvitsemme Turussa kattavan mielenterveyden turvaamisen toimintaohjelman. Siihen sisältyvät ennaltaehkäisy, nopeasti saatavat kevyet palvelut ja myös vaativimmat hoidot. Kouluissa on turvattava koulupsykologille pääsy ja muut oppilaiden ja opiskelijoiden tukipalvelut. Psykiatrisia sairaanhoitajia tarvitaan lisää.

Tulevaisuutta luovat investoinnit.

Tutkimusten mukaan kaupunkien merkitys Suomessa kasvaa. Maassamme on oikeastaan vain kolme aluetta, joiden välillä kasvua ja sen tuomaa vaurautta tullaan tulevaisuudessa jakamaan. Etelän kasvukolmion muodostavat pääkaupunkiseutu, Tampereen seutu ja Turun seutu. Kun haluamme suunnata katseemme tulevaisuuden Turkuun, vertailukohtana ei ole Raisio tai Kaarina, vaan Tampere ja Itämeren alueen kaupungit. Turussa on tehty vuosien saatossa valtavasti oikeita ratkaisuja, joilla kaupunkia on kehitetty entistä paremmaksi. On kuitenkin myönnettävä, että myös virheitä on sattunut. Päätöksenteko on junnannut paikoillaan. Jotkin hankkeet ovat viivästyneet ja olemme maksaneet kallista hintaa virhearvioinneista. Kaupungistumisen mukanaan tuomia muutoksia - hyviä tai huonoja - ei ole osattu ottaa ajoissa huomioon. Asioita voisi tehdä vielä paremmin: Turulla on kaikki mahdollisuudet menestyä. Jotta Turussa riittää elinvoimaa, työllisyyttä ja menestyviä yrityksiä myös jatkossa, tulee kaupungin osaltaan uskaltaa ruokkia hyvää kehitystä investoinneillaan. Suuret rakennushankkeet, kuten raitiotie ja Kupittaan kansi, muokkaavat kaupunkikuvaa ja kohottavat ympäröivien seutujen potentiaalia nykyistä suuremmaksi. Samalla ne tuovat mukanaan työpaikkoja. Turku tarvitsee tulevaisuudenuskoa ja rohkeutta.


Haluatko kuulla lisää ajatuksistani?

Lue lisää yhdessä Mari-Elina Koivusalon ja Petra Peltosen kanssa kirjoittamastani pamfletista, joka on kattava katsaus siihen, miten me kolme haluaisimme Turkua kehittää.Lue pamflettimme tästä!